2015-09-05
 11:29:05

"Det är en katastrof för bygden"

I början av augusti stängdes Moforsenbron i Resele. Den är fortfarande avstängd och bron framtid i allra högsta grad oviss. Nu börjar det mullra i Resele.

– Det är en katastrof för bygden. Vi måste flytta härifrån, säger Yvonne Bengtsson, företagare i Resele.

Moforsenbron är det stora samtalsämnet i bygden. Den byggdes 1962 och var ursprungligen gjord för 39 ton. det sänktes långt senare till 15 ton och ännu senare till 4 ton. Nu är bron helt avstängd i väntan på beslut om den ska renoveras eller rivas.

– Kommunen har inte skött något underhåll över huvudtaget, säger Roger Magnusson och flera andra Reselebor som tidningen träffat.

Bilden man får när man pratar med Reseleborna är entydig. Underhållet har inte skötts alls.

– Det verkar som om man velat låta den förfalla så mycket att det inte återstår något annat alternativ än att riva.

Kent Nilsson och Jeanette Jonsson driver ett jordbruk i Resele. En del av verksamheten har de i Sorte på den norra sidan. Men åkermarken finns på den södra sidan och de utnyttjar Moforsenbron flera gånger varje dag.

– Det blir en mils omväg att köra över bron i Myre och gör man det flera gånger om dagen så kostar det både tid och pengar, säger Nilsson.

Det finns två andra broar också, i Tängsta respektive Tannflo. Men det är smala hängbroar som inte tar tung trafik, bussar eller ambulanser. De broarna ses mer som en turistattraktion än användbar färdväg.

Yvonne Bengtsson och hennes familj bor alldeles invid Moforsens kraftverk. De driver ett byggföretag och är beroende av bron.

– Det blir en omväg att åka via bron i Myre och dessutom är vägen dålig. det händer att en hel del plattor är trasiga när vi till exempel får en last kakel, säger hon.

Bengtsson befarar också att den lokala handlaren ska drabbas. De som måste åka över Näsåker för att komma ut på riksvägen börjar förmodligen handla och tanka där i stället.

– Vi kan inte bo kvar, men frågan är om det går att sälja fastigheterna, säger Bengtsson.

Tidningen Ångermanland träffade ett 50-tal Reselebor och alla var rörande överens.

– Det visar vilket stort engagemang det finns i Resele för den här frågan och vi kommer att fortsätta agera, säger Johan Andersson, ordförande i Resele byalag.

Om bron ska öppnas igen blir nu en politisk fråga.

– Vi har inte de pengar som skulle behöva i verksamheten och vänder oss nu till kommunstyrelsen, säger Åke Gullersbo, avdelningschef för mark och trafik på kommunen.

De konsulter som besiktat bron har dömt ut den, både körbanan och räckena.

– Det skulle kosta ungefär nio miljoner kronor att renovera bron. Bara att öppna den igen kräver mellan en och två miljoner kronor och de pengarna finns inte, säger Gullersbo.

Redan för åtta år sedan ville samhällsbyggnadskontoret stänga bron. Då sade politikerna nej. Men nu har det gått så långt att man av säkerhetsskäl inte kan ha bron öppen.

Hur har ni skött underhållet?

– Vi har utfört löpande underhåll. Men till större insatser finns det inga pengar. Vi har 20 broar att underhålla inom kommunen, säger Åke Gullersbo.

Tidigast i mitten av oktober kan kommunstyrelsen säga någonting i frågan. Om ärendet går direkt till kommunstyrelsen eller via något utskott är oklart. Innan något beslut fattas kommer också bron att fortsätta var stängd.

Jörgen Sundin
0620-257 92





« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P