2016-05-07
 19:18:04

Måste bara, så grymt bra

 
Syster dyster skapar musik med ett politiskt budskap: ”Det är inte så jämställt som vi skulle vilja ha det”
 
Experimentell musik utan gränser, konstmusik, jazzpunk – så har bandet Syster dysters musik beskrivits. Bandet är utspritt i Jämtland och Västernorrland och skapar musik med ett politiskt budskap.
 

Med klassisk sättning i form av sång, gitarr, bas och trummor tillsammans med cello och ibland tramporgel skapar de musik med ett politiskt budskap, ofta om jämställdhet och jämlikhet.
– Vi har ett politiskt budskapt som går att läsa in i våra låttexter. Kollar man på musikvärden i stort och, ja hela världen, så är det inte så jämställt som vi skulle vilja ha det, säger Edit Zimmerman.
Det var hon som tillsammans med sin äldre syster Karin startade Syster dyster.
– Vi är egentligen inte musiker. Vi kan sjunga och skapa saker, men vi kom till en kritisk punkt då vi behövde större ljud.
Då tog de kontakt med Rebecka Lovén och Elsa Undin som nu också är en del av Syster dyster.

 

Edit Zimmerman, Rebecka Lovén, Karin Zimmerman och Elsa Undin i bandet Syster dyster. Alla medlemmarna är mellan 18–22 år.
Otto Fresk

 

Alla bor på utspridda platser i Jämtland och i Västernorrland. Edit, som ursprungligen kommer från Ljungaverk, bor i Östersund där hon pluggar på Jämtlands gymnasium, Elsa och Rebecka och går på Ålsta folkhögskola i Fränsta och Karin bor i uppväxtorten Ljungaverk där hon förbereder sig för att börja studera till musikalartist.
– Det är klurigt att få till reptillfällen. Man får helt enkelt försöka att repa aktivt när man väl ses och sedan öva mycket på egen hand. Det blir ju rätt dyrt att åka fram och tillbaka, konstaterar Edit.
Tidigare i år släppte de sin debut-EP ”Ensam” och under våren har de också deltagit i flera talangtävlingar som Musik direkt och Livekarusellen.
– Det är väldigt skumt att bli bedömd av en jury. Musik är så subjektivt. Det vi tycker är bra har vi fått höra ”är för originellt”, när juryn har bedömt oss, säger Edit. Närmast ligger två spelningar i Stockholm och i Nyköping. Sen är målet att producera mer musik.
Edit Zimmerman hoppas att Syster dysters politiska musik kan komma att påverka.
– Om någon bara lyssnar på en text vi skrivit eller ser vår approach som vi har på scen när vi uppträder så blir de berörda på något sätt. Kanske tänker de ”fan vad bra att det är ett band med brudar som står för ett bra budskap” eller så tycker de att det är helt befängt. Det kan vara både positiva eller negativa reaktioner, men vi har i alla fall berört någon. Så länge vi berör folk kommer de vilja ta debatten eller i alla fall sprida ordet. Om ingen vågar lyfta frågorna så kommer ingen att diskutera dem. Får man lyfta frågorna för 30 personer i stället för att bara stirra ner i köksbordet så känns det i alla fall som att frågan finns. Jag tror definitivt att vi kan påverka med det vi gör.
Syster dysters musik hittar du på bland annat Spotify och Soundcloud.






« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P