2016-06-14
 14:51:00

Mina smultronställen i Ångermanland

Sommaren kommer med stormsteg och så också planerna för sommaren.
Jobbar ju stora delar av sommaren, och maken nästan hela.
Detta är vad jag skulle vilja uppleva i sommar.
(Bilderna lånade från internet, då det skulle ta för lång tid att leta fram dem bland foton.)
Häxberget, Torsåker

I oktober 1674 var det rättegång på gästgivaregården i Hammar i Torsåkers Pastorat. Det var församlingsbor från Torsåker, Dal och Ytterlännäs som stod anklagade för häxeri. Anklagelserna gällde bortförande av barn till Blåkulla, trolldom, syndigt leverne med djävulen samt att ha ingått förbund med djävulen. Den statliga trolldomskommissionen dömde och totalt avrättades 71 personer på Häxberget. De halshuggs och brändes sedan på bål. Domstolarna och Svenska kyrkan lyckades genomföra Sveriges största dokumenterade massavrättning i fredstid med stöd av gällande lagstiftning. En av de mest drivande personerna i häxprocessen i vårt område var prästen Laurentius Hornaeus.

Totalt avrättades cirka 300 personer för trolldom i Sverige under häxjakten 1668-1676. Först 1779 avskaffades straffet för trolldom i lagboken.

Notsand 
 Gånsvikshamn
 Klubbsjön och Smitingen.
När jag var liten så besökte vi ofta Moster Helga (mammas moster) i Gånsvik. Då gick vi på en stig till Klubbsjön för att bada. Efter den stigen plockade vi vita blåbär och svart trumpetsvamp. Vilka underbara minnen.
Kolerakyrkogården i Säbrå.
Kolerakyrkogården cirka 300 meter från Säbrå kyrka, Härnösand. Kyrkogården, som är belägen på skogsmark tillhörande kyrkan, anlades 1871 efter att Hårsta by hade drabbats av koleran. 
Galgbacken i Hårsta
Före 1770 låg tingslagets avrättningsplats i Hårsta, Säbrå. I 1770-års kronofogdebrev i Säbrå anhåller Hårstabönderna om att avrättningsplatsen skall flyttas från Hårsta och den 31 augusti 1770 beslutar Kronobefallningsmannen Matthias Lodin att avrättningarna hädanefter skall ske vid Kallbäcken,vid landskapsgränsen.
Säbrå kyrka som den såg ut på den tid jag bodde i Byåker.
Skulle även vilja se om det som vi kallade "Skattfällevägen" finns kvar eller om det vuxit igen. Snett emot kyrkan plockade vi gula hallon.
Sälsten.
Där gick jag ofta med hundarna samt satt på klipporna längre ut och njöt av havsstormarna.
Västanåfallet.

Västanåfallet är ett vattenfall efter Eksjöån i Härnösands kommun, Ångermanland, Västernorrlands län.

Fallet är ett så kallat kaskadfall där vattnet faller utför klippavsatser. Fallhöjden är över 90 meter. Vattenfallet blev år 1978 tillsammans med den omgivande marken ett naturreservat på 7 hektar. Vattnet rinner ut i Mjällån. Vid fallets avslutning drevs fram till 1867 Västanå Järnbruk. Flera av dess byggnader är fortfarande bevarade.

 Härnösands nya kyrkogård.
För att besöka Morfar Ville och Mormor Siris gravar.
 
Bror Vidolf (Ville) Billström (19080808 – 19900927) 
Siri Eugenia Billström (19120210 – 20090302) 
 
Och så avslutar vi min lilla lista med utflyktsmål med Urkultsland.
Näsåker, Urkult. 
Nästan på hemmaplan och där jag förhoppningsvis ska jobba i sommar.
Tänk vad mycket fint det finns i Ångermanland.Egentligen borde jag väl hitta på något nytt, eftersom jag bott på eller besökt alla dessa ställen. Men det är ställen som skänker mig frid. Och vem vet, det är kanske sista chansen att besöka dessa platser. Man kan aldrig vara säker på någonting.





« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P