2015-10-06
 19:32:00

Reseleborna vill omedelbart öppna Moforsen bro – och dessutom utreda ett helt nytt brobygge

Öppna genast den stängda Moforsenbron i Resele och utred sedan möjligheten att bygga en helt ny bro. Det är Reselebornas förslag på lösning av de akuta problemen i bygden. De sätter sitt hopp till kommunstyrelsen som sammanträder i dag.
 

Moforsenbron går över Ångermanälven i den västigaste delen av Resele socken.Den stängdes akut den 6 augusti. Beslutet togs efter inspektion i vilken både körbanan och räckena dömdes ut.

Stängningen orsakade stora reaktioner i bygden. Så sent som i torsdags hade Reselebygdens byalag ett allmänt möte och man kom fram till flera saker varav att öppna bron omgående är det viktigaste.

– Av inspektionsrapporten framgår inte att bron måste stängas omgående. De brister som är mest akuta bedömer vi kan åtgärdas till ringa kostnader, i paritet med löpande underhåll, säger Johan Andersson, ordförande i byalaget.

Den utredning om brons framtid som gjorts pekar på att det skulle kosta drygt 8,9 miljoner kronor att helrenovera bron. Byalaget för nu fram idén att bygga en helt ny bro.

 

– Med tanke på att man kan få EU-bidrag för infrastruktursatsningar i glesbygd skulle vi vilja att möjligheten att bygga en helt ny bro för samma pengar utreds, säger Andersson.

Enligt Reseleborna själva borde den bron då placeras i Tängsta. Där är stränderna låga och kostnaderna skulle bli lägre.

– Vi tycker även att man ska kolla upp eventuella medfinansiärer. Vad säger till exempel SCA som har en hel del timmertransporter över bron.

Kommunstyrelsen har sammanträde i dag. I Resele hoppas man att ärendet ska tas upp. Men det finns inte med på dagordningen.

– Jag hoppas att kommunalrådet kan ta upp det som ett extraärende. Naturligtvis kan man inte beslut om att utreda en ny bro. Men att öppna bron igen borde man kunna ta upp på mötet. Jag kommer själv att nämna det och tror säker att det kommer att bli en del diskussion, säger Johan Andersson som själv sitter i kommunstyrelsen som representant för Centerpartiet.

Enligt kommunens tjänstemän skulle det krävas en insats på mellan en och två miljoner kronor för att öppna bron igen. De pengarna finns inte i verksamheten och även tjänstemännen har vänt sig till kommunstyrelsen.

– Moforsenbron är av stor betydelse för oss i bygden. Vi vill ha en fortsatt god dialog med kommunens tjänstemän och förtroendevalda. Vi är övertygade om att detta kan lösas på bästa, mest kostnadseffektiva och långsiktigt hållbar sätt om vi samverkar och för möjlighet till en dialog genom hela processen, tycker Resele Byalag.

Från tidningen Ångermanland idag. 





« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P