2014-03-31
 23:28:00

Riktigt bra att veta

http://www.svd.se/naringsliv/sa-kan-du-lista-ut-om-kollegan-ar-psykopat_3418010.svd?sidan=1

 

Psykopater vanligare än vad många tror

Irriterad på dina kollegor och deras märkliga beteenden? Är det rent utav en psykopat du har att göra med vid kaffemaskinen på morgonen? FBI-experten Lillian Glass ger sina bästa tips på hur du avslöjar om kollegan lider av psykisk ohälsa.

Hon är språkexpert och har arbetat åt FBI med att avslöja bedrägerier. I sin nya bok, "The Body Language of Liars", ger beteendeanalytikern Lillian Glass handfasta råd kring hur du kan avslöja om du står öga mot öga med en psykopat.
Ett marginellt problem?
Inte enligt Lillian Glass. Hon hävdar att det finns fler psykopater på arbetsplatserna än vad många tror. Enligt en undersökning som Reuters låtit genomföra uppger mer än var fjärde senior företagschef i USA och Storbritannien att de har observerat eller haft personlig kontakt med någon anställd som betett sig felaktigt och faller inom ramarna för att kunna klassas som psykopat.
Här är sex tips på hur de kan avslöjas.

 

1: Denne lever i det förgångna

 

Att leva i dåtid istället för nutid är inte helt ovanligt, alla kan vi väl drömma oss tillbaka mot någon fantastisk händelse. Men om kollegan har en tendens att överhängande formulera sig kring vad som tidigare hänt i stället för att leva i nuet kan det vara läge att låta varningsklockorna ljuda. Verklighetsförankring och nutid är inget som går hand i hand med en psykopat, slår Lillian Glass fast.

 

2: Observera hur personen gråter

 

Är kollegan gråtmild? Perfekt. Genom att notera hur personen i fråga faktiskt gråter kan du komma ett steg närmare svaret. Människor som är psykopater torkar nämligen oftast tårar först under ena ögat, därefter det andra. Människor som är mer psykiskt stabila brukar torka båda ögonen samtidigt.

 

3: Psykopaten är sällsynt självupptagen

 

Jag. Jag. Och återigen jag. En psykopat är oftast extremt självupptagen, och inte minst kring sina grundläggande behov som han eller hon knappast skräder orden om. Det handlar till exempel om mat, kläder och bostad. Men det stannar inte där. När en psykopat talar om dessa behov tenderar de dessutom att använda dubbelt så många ord som en mer vanlig person och därmed också ge för mycket information.

 

4: Offermentaliteten

 

Tenderar samtalen med kollegan att sluta i att hon eller han framstår som ett offer? En psykopat har oftast en uppblåst självbild och talar mer än gärna om sina problem. Dålig självinsikt, och framför allt en oförmåga och vilja att ta ansvar för sina handlingar, är ett kännetecken på att allt inte står rätt till, enligt Lillian Glass.

 

5: Identifiera lögner

 

Har du ställt en fråga men fått ett svar som du misstänker är en lögn. Testa då att ställa frågan, något omarbetad, på nytt. Får du ett helt annat svar kan det vara läge att dra öronen åt sig, enligt Lillian Glass som konstaterar att "det enligt forskare förklaras med hur deras hjärna är programmerad."

 

6: Håll koll på kroppsspråket

 

Skakar kollegan på huvudet men svarar samtidigt "ja" på en fråga. Eller viftar han eller hon avvärjande samtidigt som han eller hon välkomnar ett förslag. Psykopater säger ofta en sak men signalerar den raka motsatsen med sitt kroppsspråk.






« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P