2016-11-10
 07:53:59

Lite stolt får man vara ibland :)

http://www.allehanda.se/kultur/lunchteater-de-begavade-kvinnorna-som-suddades-bort-ur-historien

Lunchteater: De begåvade kvinnorna som suddades bort ur historien

Lunchteater: Raderade kvinnor
Av och med: Tina Wilhelmsson
Musiker: Elsa Undin och Andrea Jonasson
Konsertteatern, Sundsvall; Hotell Statt, Örnsköldsvik; S:t Petri-logen, Härnösand
 

2012 väckte IKEA-katalogen rabalder i Sverige, när det kom fram att i den saudiarabiska utgåvan hade kvinnorna blivit raderade från bilderna.

Men Tina Wilhelmsson tänkte bara att det var väl inget nytt. Hon tyckte rentav att det var bra att IKEA-katalogen visat på problemet. Nu var ju Det Stora Suddgummit, som raderar bort kvinnor ur historien, framdraget i ljuset och avslöjat. Hennes reaktion blev i stället en föreställning där hon radar upp flera kvinnor som varit ytterst dugliga och gjort stora insatser, men som av något märkligt skäl glömts bort i eftervärldens bokslut.

Tina Wilhelmsson pekar på historiens raderade kvinnoinsatser, ackompanjerad av Andrea Jonasson och Elsa Undin.
 
Som Mileva Maric, matematikern som var så begåvad att hon fick gå på den berömda Tekniska Högskolan i Zürich - fast högre utbildning var stängd för kvinnor. Som bistod sin make Albert Einstein när han tänkte ut relativitetsteorin, en av grunderna för vår världsbild, och som han gav Nobelprispengarna till (visserligen fick han inte priset för relativitetsteorin utan för förklaringen av den fotoelektriska effekten, men kanske var Mileva delaktig i den också.)

Eller som Emelie du Chatelet, så matematiskt begåvad att hon som barn knäckte sin fars vänner i huvudräkning som sällskapsnöje. Senare slog hon sig ihop med Voltaire och gjorde högintelligenta inlägg i tidens vetenskapliga och filosofiska debatt. Eller, från senare tid, Violetta Parra som väckte Chiles folk politiskt med sång och musik och lärde upp Victor Jara. Hon är fortfarande stor i Chile - men i Sverige talade man bara om honom.

Till berättelserna sjunger Tina Wilhelmsson, med tryck i både sång och musik, andras och egna visor dår kvinnor tar plats, har gott självförtroende och lyckas med vad de gör. Och hennes föreställning är tänkvärd. Så här i efterhand lär historien knappast kunna vaska fram vem av Mileva och Albert Einstein som tänkte de avgörande tankarna. Å andra sidan förtegs också länge Karin Larsson, gift med Carl; en betydande designer och konstnär och tillsammans med sin make trendskapande inom stil och form. Henne har nutiden skrapat fram under drivorna av suddspån, och sådant kan göras igen.

Men än viktigare är förstås framtiden. För två år sedan fick det norska paret May-Britt och Edvard Moser Nobelpris i medicin. Om vi håller noggrann koll på Suddgummit kan sådant bli vanligare framöver.

 
Susanne Holmlund

060-19 72 78Morsan
PUBLICERAT: 2016-11-10, 10:18:27 | URL: http://https://kaffemedmorsan.blogspot.se/

Det är klart du ska vara stolt och inte så lite heller :-)
Kramis!❤️
Krister
PUBLICERAT: 2016-11-20, 15:07:34

Lägre livslängd för män,
nästan bara män som dör i arbetsplatsolyckor
och betydligt fler män tar livet av sig än kvinnor.
Jämställt?
Susanna
PUBLICERAT: 2016-11-28, 10:37:42 | URL: http://mammasussie.blogg.se

Hej!
Jag såg dina fina sockor på Instagram? (tror jag)
Dom rosa och grå är ju fantastiskt fina,ja det är dom allihopa,men just dom rosa/grå tilltalar mej.Har du möjligtvis dom kvar? Och kan jag få köpa dom isåfall?
Du kan väl maila mej.
Hoppas du snart får må lite bättre.
Kram från MammaSussie i Skåne <3

Svar: Sockarna du såg finns inte kvar, men nu går vi mot hösten och jag kommer snart att börja sticka igen. Har hänt väldigt mycket jobbigt ett tag och så har jag haft fullt upp med olika beställningar, t.ex ett överkast i mormorsrutor. Men det kommer att fortsätta komma bilder på alster både här i bloggen och på instagram.Ha en fin dag.
Kram
Ingalunda« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P