2015-11-08
 14:35:00

Thundermother och Merkurius dukade upp till partaj

Donnorna i Thundermother uppträdde i Sandviken sent på lördagskvällen. Rock'n'roll-systerskapet med en internationell prägel och två kritikerhyllade plattor i bagaget dukade tillsammans med förbandet Merkurius upp till partaj nere i källaren på Riot Rockbar.
 
Det tar över en halvtimme innan sångerskan Clare Cunningham (från Irland) inser var hennes band faktiskt lirar någonstans denna afton. Innan dess har vi fått höra flera "thank you Gävle" från vokalissan och det i sig känns lite enerverande. Kanske hon bara retas eller så blir man helt enkelt något dagvill av att vara ute på turné? Kvällen innan lirade Thundermother på ett knökat Sticky Fingers i Göteborg och bandet klev tydligen av tåget i Gävle tidigare under dagen. Därav förvirringen som uppstår.
 
 Först ut är i alla fall Merkurius och deras svängiga och 70-tals inspirerade hårdrock känns klart lovande. Ungdomarna med sångerskan Elsa Undin i spetsen och Sandvikenbördiga Joel Malmström på gitarr framför låtar med texter på både svenska och engelska. Deras version av Deep Purples "Into the fire" är lika tung som en blyzeppelinare och det märks att kvartetten som bildades på en folkhögskola i Kramfors 2013 gillar att ta ut svängarna och ha kul när de uppträder.
 
Strax efter midnatt äntrar huvudbandet Thundermother den minimala och lågt liggande scenen och öppnar med "Deal with the devil". Under en dryg timme bjuds vi i publiken på högklassig treackordsrock i samma anda som förebilderna AC/DC. Bandets grundare och sologitarrist Filippa Nässil har en likadan gitarr som husguden Angus Young. Den andra gitarristen, Giorgia Carteri från Italien, påminner en del i utseende och spelstil om Kelly Johnson från NWOBHM-bandet Girlschool. Det är uppkäftigt, tajt och bredbent och Thundermother tar inga fångar när de framför nummer som "It's just a tease" och "Rock'n'roll sisterhood". 
 

Den lyckligt ölstinna men för kvällen tyvärr inte fulltaliga publiken på Riot Rockbar uppmanas att sträcka händerna i luften och skåla till låten "Cheers". Filippa Nässil tar här upp en tom ölbutelj och använder den som ett sliderör på sin SG. Partyhatten av för det. Under kvällens mest laddade ögonblick "Shoot to kill" kliver samme Nässil ner från scen, vandrar riffande omkring i åskådarmassan med sin sexsträngade yxa och det skapar en samhörighet med en överraskad men tacksam publik.

Det är som sångerskan Clare Cunningham helt riktigt påstår "a very tough industry" och en lång väg till toppen om du vill rocka på heltid. Men Thundermother är en bra bit på väg och framtiden för dessa donnor ser onekligen ljus ut. 

 Jonny Hjortfors

Gefle Dagblad

 

Färdiglirat för denna gång. Nu åker vi hem.
‪#‎tågmedfinaste‬ ‪#‎tröttfopp‬

(Foto Elsa Undin) 





« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P