11:26:43
Saltgurka
Saltgurka
Ca 2 kg små västeråsgurka
30-tal svarta vinbärsblad
1 knippe dillkronor
6-7 cm pepparrot
½ msk svartpepparkorn
Lag:
1½ dl salt
2 l vatten
½ tsk alun
1 tsk vinsten
2 dl ättiksprit
Konserveringsmedel.
Lägg gurkorna i kallt lättsaltat vatten och borsta dem noga rena med en mjuk borste.
Skölj vinbärsblad och dillkronor och låt rinna av.
Skala och skiva pepparroten.
Koka upp salt och vatten till lagen och rör så att saltet smälter.
Tag den av värmen och rör ner alun och vinsten.
Låt lagen kallna helt och tillsätt sedan ättika och konserveringsmedel.
Lägg ett lager blad i botten av väl rengjorda burkar eller en kruka.
Varva sen med gurkor, dillkronor, pepparrot, pepparkorn och ytterligare ett lager blad.
Lägg blad och dill överst.
Slå på lag så att den helt täcker gurkorna.
Förslut genast och förvara mörkt och svalt.
Klara efter 3-4 veckor.
Såg gott ut!